Werken op hoogte veiliger met LMRA

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Rond het werken met een hoogwerker kunnen zich onverwachte risico’s voordoen. Dat realiseert de BMWT zich als geen ander. Daarom helpt de brancheorganisatie uw werknemers bij het uitvoeren van een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA). Veiligheid gaat immers boven alles.

De Arbo-wet spreekt van werken op hoogte als de stahoogte boven de 2,50 meter ligt. Werken op hoogte verreist een goede voorbereiding. Elk risico op een eventueel ongeluk moet worden uitgesloten. De bedoeling van de LMRA is dat de operator/bedienaar die zelf omhoog gaat, net voor het werk nog een laatste maal naloopt welke taak hij moet uitvoeren, wat de aanwezige risico’s en gevaren zijn en hoe hij deze gevaren kan vermijden of minimaliseren.

Voor een geslaagde LMRA zijn de volgende punten belangrijk: 

 • De operator/bedienaar heeft voldoende ervaring en is getraind. 
 • De operator/bedienaar heeft van het kantoor al zoveel mogelijk informatie ontvangen om veilig de opdracht uit te voeren. Die staat op de werkbon. 
 • De operator/bedienaar heeft de beschikking over de juiste gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen.
 • De operator/bedienaar weet waar noodvoorzieningen staan en waar een vluchtweg en de brandblusmiddelen zich bevinden. Tevens heeft hij een contactpersoon en het betreffende telefoonnummer bij de hand.

Een LMRA wordt altijd direct vóór aanvang van de werkzaamheden uitgevoerd, hoeft niet langer dan enkele minuten te duren en vereist het beantwoorden van drie vragen op papier.

 1. Wat kan er nog misgaan en welke gevaren zijn er? 
 2. Wat is hier de oorzaak van? 
 3. Welke mogelijkheden zijn er om het gevaar te voorkomen?

De operator/bedienaar gaat volgens de richtlijnen van zijn LMRA aan de slag en voert de opdracht uit. Als er complicaties of verrassingen zijn, neemt hij zoals afgesproken tussentijds contact op met de servicecoördinator.

Het LMRA formulier heeft twee doorslagen. Eén vel is voor de operator, één voor de klant en één voor de leidinggevende. Wanneer de operator/bedienaar op kantoor komt, levert hij de ingevulde werkbon in.

Eerst denken, dan doen. Dat is het halve werk. Klik hier om het LMRA formulier van de BMWT te downloaden en sluit risico’s uit.

Het LMRA formulier is via het secretariaat van de BMWT aan te vragen:

Seminar "Orderverzamelen, Stateof the Art" op 24 maart

Op 24 maart a.s. wordt in de Erasmus Universiteit te Rotterdam het seminar “Orderverzamelen, Stateof the Art” georganiseerd. Het programma en instructies voor aanmelden vindt u in de flyer die u hier kunt downloaden.

Agenda 2011
 • Januari
 • Februari
 • Maart
 • April
 • Mei
 • Juni
 • Juli
 • Augustus
 • September
 • Oktober
 • November
 • December

 

VVT, BMWT en VSB introduceren portal voor hoogwerkers

Drie verenigingen van verhuurbedrijven en producenten van onder meer hoogwerkers hebben de handen ineen geslagen voor de introductie van een platform met informatie over hoogwerkers: www.hoogwerkerplatform.nl. Ter gelegenheid van de start hieven initiatiefnemers Anton van Loon (BMWT), Lion Verhagen (VVT) en Frank Klessens (VSB) het glas.

Middels de website voorzien de verenigingen de branche van informatie en kennis op het gebied van normalisatie en certificering, scholing en opleiding, wet- en regelgeving en keuringen en inspecties. Daarnaast geeft www.hoogwerkerplatform.nl zicht op de kennisoverdracht en belangenbehartiging die door de verenigingen worden verzorgd.


VSB brengt nieuwe flyer ‘Veilig werken met hoogwerkers’

De Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) heeft een nieuwe flyer over het veilig werken met hoogwerkers uitgebracht. De flyer maakt deel uit van een serie flyers over het veilig werken met arbeidsmiddelen. Deze zijn gebaseerd op de stand van de techniek en de geldende wet- en regelgeving. Tevens bevat elke flyer een checklist waarin de gebruiker wordt gewezen op alle belangrijke controle- en inspectiepunten alvorens het arbeidsmiddel gebruikt mag worden. Overigens zijn de flyers ook geschikt voor het houden van toezicht en het uitvoeren van beknopte inspecties van deze arbeidsmiddelen.

De flyers over hoogwerkers, rolsteigers en hangbruginstallaties zijn in overleg met verschillende partijen tot stand gekomen zoals de Arbeidsinspectie (rolsteigers), de Vereniging Verticaal Transport (VVT) en de schilder- en afbouwsector (FOSAG). 

Klik hier om de flyer Hoogwerkers te downloaden.

· Link naar tekst forumdiscussie hoogwerkers

Hier komt een link naar de forumdiscussie hoogwerkers.

Hoogwerker Platform Nederland is een initiatief van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB), de Vereniging Verticaal Transport (VVT) en de Vereniging van importeurs of fabrikanten van Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmaterieel (BMWT).

| Disclaimer | Privacy |